Alexandru Lapusneanul
Autor(i): Costache Negruzzi Gen: Beletristica > Nuvele si povestiri Nr. pagini: 148 Nr. lecturări: 52,223 An apariţie: 2008 Editura: Hyperion

Nuvela este o specie a genului epic in proza, cu un singur fir narativ si cu un conflict care implica un numar redus de personaje. Nuvela “Alexandru Lapusneanul” scrisa de Costache Negruzzi este prima nuvela istorica din literatura romana, aceasta apare la 30 ianuarie 1840, in primul numar al revistei “Dacia Literara”, inscriindu-se intr-una din directiile imprimate de programul acesteia conceput de Mihail Kogalniceanu si anume, inspirarea scriitorilor din istoria patriei. Pentru crearea acestei nuvele, Negruzzi se inspira, in principal, din cronica lui Grigore Ureche.
Tema nuvelei “Alexandru Lapusneanul” ilustreaza evocarea unui moment zbuciunat din istoria Moldovei in timpul celei de a doua domnii a lui Alexandru Lapusneanul.

Domnitorul se intoarce in Moldova in fruntea unei ostiri turcesti. La Tecuci, este intampinat de boierii: Motoc, Stroici, Veverita, Spancioc. Acestia ii comunica domnitorului ca poporul nu-l iubeste si nu il vrea. Stefan Tomsa fuge in Valahia, iar Lapusneanul urca pe tronul Moldovei. El este intampinat cu bucurie de popor si cu frica de catre boieri. Domnitorul se razbuna cumplit luand averile boierilor si omorandu-i.

Citeste cartea: Alexandru Lapusneanul

11 Comentarii

 1. bianca

  multumesc mult pt carte,acum miam amintit tot ce am citit in vacanta

 2. Madalina

  OMG! Ce mare este!

 3. LuffY-VIP

  ma mir ca este asa mica. fara cartea asta eram terminat. am terminat-o in 2 ore! spor la citit si celorlalti!!!!

 4. Ba atatea greseli de ortografie ….invatati sa scrieti

 5. Ba da mai mik nu puteati sa scrieti ???

 6. Sorin

  Toti sunteti buni de comentarii

 7. burca ioana

  nu este toata povestea

 8. Elena G

  Nuvela este scrisa de Costache Negruzzi!

 9. Alex

  Auzi la ei : greseli de ortografie . Aceasta carte este scrisa prin anii 1800-1700 .

 10. Claudiu

  sa cititi cartea este foarte frumosa vo recomand. bafta la citit !!!

Exprimaţi-vă părerea !