Ultima noapte de dragoste, întâia noapte de razboi
Autor(i): Camil Petrescu Gen: Romane Nr. pagini: 364 Nr. lecturări: 38,572 An apariţie: 2009 Editura: Curtea Veche

La aparitie, în 1930, romanul lui Camil Petrescu, Ultima noapte de dragoste, întâia noapte de razboi, a surprins critica prin caracterul lui aparent neunitar. O poveste clasica de dragoste si un jurnal de razboi, greu de legat între ele. Persoana întâi a naratiunii nu parea suficienta pentru a fi citite împreuna. Si mai era ceva, impresia, nu chiar usor de formulat, ca nici gelozia, nici razboiul nu aveau înfatisarea cunoscuta din alte romane ale vremii.

În „Ultima noapte de dragoste, întâia noapte de război” (1930) , Camil Petrescu surprinde drama intelectualului lucid, însetat de absolutul sentimentului de iubire, dominat de incertitudini, care se salvează prin conștientizarea unei drame mai puternice, aceea a omenirii ce trăiește tragismul unui război absurd, văzut ca iminență a morții.

Citeste cartea: Ultima noapte de dragoste, întâia noapte de razboi

4 Comentarii

  1. preda marin

    Este cea mai frumoasă carte despre dragoste, gelozie şi război din literatura română. O vrau în variantă digitală pentru ca să o pot analiza împreună cu elevii mei.

  2. Mihaela

    Mie personal nu imi place cartea mi se pare prea complexa intradevar este o poveste ce trebuie citita ptr ca este foarte importanta dar eu una o citesc de nevoie nu ca miar placea….dar este doar parerea mea….

  3. Fanut Zuzuc

    este o carte frumoasa…dupa parerea mea aceasta carte se citeste si de nevoie dar si din placere…parerea mea..

Exprimaţi-vă părerea !